11 Mayıs 2010 Salı

Deniz Börülcesi Salatası

11 Mayıs 2010 Salı
Rakının yanında en güzel giden salatalardan biridir. Özellikle Ege tarafında yaşayanlar daha çok bilir ve sofralarında ağırlarlar. Bilmeyenler için tavsiye ettiğim bir lezzet. Tarifi şöyle; öncelikle pazardan canımızın istediği miktarda börülce alıyoruz. Genellikle demet olarak satılırlar. Ben bir demete göre anlatacağım, dilediğiniz miktara göre kendiniz uyarlarsınız. Eğer çamurlu olan kök kısımları kesilmemişse kesin ve börülceyi iyice yıkayıp çamurundan ve pisliğinden arındırın. Bir tencerede su kaynatın ve kaynayan suyun içine deniz börülcelerini atın. Yaklaşık 10-12 dakika kadar kaynamasına izin verin. Burada önemli olan nokta ne çok diri ne de çok yumuşak olması. Bu ikisinin arasında olduğu zaman lezzeti maksimuma ulaşacaktır.

Suyun içinden aldığınız börülceleri arka kısımlarından tutun. Elinizi aşağıya doğru kaydırarak yumuşak kısımlarını sert kısımlarından ayırın. Gözünde canlandıramayanlar için bir çocukken çorak yerlerde yetişen bir bitki vardı. Böyle altından tutup, parmaklarımızın arasından sıkarak geçmesini sağladığımızda çiçek motifi gibi bir şey oluştururdu. Prensip onunla aynı. Bilmem gözünüzde canlandırabildiniz mi.

Limon suyu ve zeytinyağından yaptığınız karışımın içine sarımsak döverek veya rendeleyerek börülcelerin üzerine dökün ve biraz karıştırın. Yarım veya biraz daha fazla limon, 2-2.5 kaşık zeytinyağı ve 1-2 diş sarımsak yeterli olacaktır. İsterseniz çok az tuz atabilirsiniz ama fazla atmaktan kaçının. Hiç tuz atmazsanız tadı daha güzel olacaktır.

Resmi aldığım sitede süsleme amaçlı üstüne sapını koymuşlar. Mezelerin süslenmesi rakı masasına hoşluk katar ancak bu çok gereksiz olmuş. Söylemeden edemedim. Ayrıca yaptığınız salatanın rengi bundan daha koyu olabilir, şaşırmayın veya olmadı demeyin.

0 ehl-i yorum:

Yorum Gönder

 
Rakı Hayattır! © 2008. Design by Pocket