11 Mayıs 2010 Salı

Yeni Başlayanlara Tavsiyeler #1

11 Mayıs 2010 Salı
Yeni başlayan arkadaşlara bir büyükleri olarak yardımcı olmak isterim. Siz de yorumlarınızla benim bilmediklerimi bana öğretirseniz çok sevinirim.

Küçükken rakı masalarında 'gel bakalım tadına bak şunun' denilerek tanıştık rakıyla. Sanırım çoğumuzun tanışması bu şekildedir. Bü yüzdendir ki o tadına baktığımız masadaki ortamı ararız. O şekilde kazınmıştır aklımıza. Ailenin büyükleri toplanmış masanın etrafına. Küçükler olarak biz de o doyumsuz sohbeti oyunlarımızın hepsine tercih etmişiz. Adam olacak çocuklar işte...

Öncelikle yeni başlayan arkadaşlar, o sofrayı bulamayacaksınız. Aynı kişileri bir araya getirseniz bile üstünden geçen yıllar ve yaşanmışlıklar bunu engelleyecektir. Umudunuzu kaybetmenize gerek yok, çünkü her sofra kendi içinde çok özeldir. İlla ki aynısı olacak diye uğraşmanız belki size küçük bir nostalji yaşatır, fazlasını veremez. Hepimiz geçmişe çok büyük bir özlem duyuyoruz ama geçmişe takılıp da bugünü kaçırmak gibi bir lüksümüz yok.

Mutlaka sevdiğiniz insanlarla aynı masada olun. Aranızda husumet olan, pek hoşlanmadığınız kişilerle bir arada bulunmanız her ortamda olduğu gibi rakı masasında da tadınızı kaçıracaktır. Eğer küs olduğunuz eski bir ahbabınız varsa zaten barışmalısınız. Belki bu bir bahane olur. Unutmayın affetmek çok büyük erdemdir.

Rakınızı alırken kesinlikle çok güvendiğiniz bir yerden alın. Artık eskisi kadar haberlerini duymuyoruz ama sahte rakı üreten oldukça fazla insan var. Bu keyfin hayatınızı karartmasına izin vermeyin. Artık rakılar bilyalı olarak üretiliyor. Kapağı açtığınızda bir su şişesi gibi olmayan bir görüntüyle karşılaşacaksınız. Bu sahte rakıya karşı alınmış bir önlemdir.

Bazı arkadaşlarım buna katılmayacaklar ama rakı içmeye, uzun süredir piyasada bulunan markalarla başlayın. Kimisi fark etmez diye düşünüyor ama bence fark eder. Bu markalardan kastım, Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı, Kulüp Rakı, Altınbaş Rakı ve benzeri markalardır. Daha sonra damak zevkinize göre tadarak, beğenerek istediğiniz rakının müdavimi olabilirsiniz.

Miktarı hiçbir zaman abartmayın. Hele ki yeni başladığınız için ne kadarının yeterli olduğunu bilemezsiniz. Rakı da bunu size ayağa kalkana kadar söylemez. Başımdan geçen bir hikayeyi anlatayım. Daha toy olduğumuz zamanlarda bir arkadaşımla rakı içeceğiz. O ilk rakısını içecek, ben daha önce birkaç kere tecrübe etmişim. Çok güzel içiyorduk, hiçbir sorun yoktu. Arkadaşım uyarılarıma rağmen, 'bir şeyim yok' demekte ısrar ediyordu yeminler ederek. Ben de inandım. Ne zaman ki sofradan kalkma kararı aldık, o zaman olanlar oldu. Ayağa kalkar kalkmaz sendeleyen arkadaşım, düşmekten son anda kurtardı. Gecenin geri kalanını ise afedersiniz istifra ederek geçirdi. O gün bugün rakı içmez. Siz de böyle olmayın. Özellikle masada sizden daha tecrübeli biri varsa onun sözünü dinleyin.

Ağır ağır için başlarda. Birkaç seferden sonrası sizin keyfinize kalmış ama genel olarak ağır içilmesi tavsiye edilir. Rakı içimine 'demlenme' denmesinin de sebeplerinden biri budur. Ağır ağır kıvama gelir insan. Ne kadarının kafi olduğunu anlamak için gözlerinizi kapatın. Eğer ufak bir baş dönmesi veya midede ufak bir rahatsızlık varsa derhal içmeyi bırakın. Unutmayın ki bu sofralarda erkeklik çok içmek değil, adabıyla ve kendini bilerek içmektir.

Başlığı #1 şeklinde attım, yani bu bir seri olacak. Sizin de eklemeleriniz olursa, severek okuruz bilemediklerimizi öğreniriz. Rakınızı her zaman keyiften içmeniz dileğiyle.

0 ehl-i yorum:

Yorum Gönder

 
Rakı Hayattır! © 2008. Design by Pocket